|
2022-12-03 20:02:09, szombat
|
|
|
|
|
|
Ez a recept, másik kilenc társaságában, a Nők Lapja Desszert Magazinban jelent meg.
Édes, vajas kelttészta naranccsal és csokival ünnepi formában. Karácsonyi desszert.
Hozzávalók:
20 dkg kenyérliszt
15 dkg finomliszt
1 nagy tojás
0,7 dl tej
0,7 dl frissen facsart narancslé
4 dkg cukor
6 dkg puha vaj
1 mk. só
1,5 dkg friss élesztő
Töltelék:
2 dkg puha vaj
7 dkg kandírozott narancshéj
6 dkg csokoládélencse (vagy apróra vágott étcsokoládé)
Meglangyosítjuk a tejet, beleszórunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan elkeverjük és 5 percre félretesszük.
Tálba szitáljuk a liszteket, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a narancslevet, a tojást, és a közben felfutott élesztős tejet. Dagasztani kezdünk. Amikor a tésztánk nagyjából összeáll hozzáadjuk a puha vajat és alaposan kidagasztjuk. A puha, de nem ragacsos tésztát tálba tesszük, letakarjuk és 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
Egy 16 cm átmérőjű magasított oldalú tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vékonyan megkenjük vajjal. Ha hagyományos falú a formánk, akkor sütőpapírral megmagasítjuk. A papírt három rétegbe hajtjuk és a forma oldalához tesszük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb. 25x35 cm nagyságú téglalapformára nyújtjuk. Megkenjük a puha vajjal és egyenletesen rászórjuk a cukrozott narancsot, valamint a csokilencsét. A hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük és egy éles késsel kettéhasítjuk úgy, hogy az egyik végén 2-3 cm hosszan egyben maradjon. A tészta egyik szárát csigavonalban feltekerjük úgy, hogy a vágott fele legyen kifelé. Amikor az egyben hagyott végéhez értünk, az ráemeljük a csiga tetejére és a tekerést a másik szárral az alsó tetején folytatjuk. Az emeletes csigánkat óvatosan az előkészített formába tesszük. Egy fóliával letakarjuk és 50-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a brióst kb. 50 perc alatt pirosra sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje egy sütőpapírt borítunk rá.
Frissen kínáljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: Karácsony |
|
Címkék: téglalapformára, meglangyosítjuk, csokoládélencse, belemorzsoljuk, megmagasítjuk, csigavonalban, előmelegítjük, kettéhasítjuk, előkészített, kidagasztjuk, narancslevet, félretesszük, sütőpapírral, csokilencsét, egyenletesen, társaságában, elvegyítjük, hagyományos, kenyérliszt, feltekerjük, kandírozott, beleszórunk, étcsokoládé, narancshéj, elkeverjük, lisztezett, folytatjuk, finomliszt, kelesztjük, dagasztani, letakarjuk, naranccsal, magazinban, hozzáadjuk, sütőpapírt, magasított, teáskanál cukrot, többi cukorral, közepébe mélyedést, közben felfutott, tésztánk nagyjából, puha vajat, oldalát vékonyan, papírt három, forma oldalához, megkelt tésztát, puha vajjal, cukrozott narancsot, hosszabb oldalától, éles késsel, egyik végén, tészta egyik, Lapja Desszert Magazinban,
|
|
|
|
teáskanál cukrot, többi cukorral, közepébe mélyedést, közben felfutott, tésztánk nagyjából, puha vajat, oldalát vékonyan, papírt három, forma oldalához, megkelt tésztát, puha vajjal, cukrozott narancsot, hosszabb oldalától, éles késsel, egyik végén, tészta egyik, vágott fele, egyben hagyott, csiga tetejére, másik szárral, alsó tetején, emeletes csigánkat, előkészített formába, fóliával letakarjuk, sütőpapírt borítunk, téglalapformára, meglangyosítjuk, csokoládélencse, belemorzsoljuk, megmagasítjuk, csigavonalban, előmelegítjük, kettéhasítjuk, előkészített, kidagasztjuk, narancslevet, félretesszük, sütőpapírral, csokilencsét, egyenletesen, társaságában, elvegyítjük, hagyományos, kenyérliszt, feltekerjük, kandírozott, beleszórunk, étcsokoládé, narancshéj, elkeverjük, lisztezett, folytatjuk, finomliszt, kelesztjük, dagasztani, letakarjuk, naranccsal, magazinban, hozzáadjuk, sütőpapírt, magasított, kelttészta, tortaforma, hozzávalók, kibéleljük, karácsonyi, készítünk, megkenjük, nagyjából, mélyedést, duplájára, teáskanál, liszteket, felfutott, oldalához, szitáljuk, rászórjuk, narancslé, ráemeljük, oldalától, csigánkat, cukrozott, narancsot, desszert, vékonyan, formában, közepébe, óvatosan, alaposan, emeletes, csokival, átmérőjű, borítunk, összeáll, ragacsos, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
5 db bejegyzés |
e év: |
42 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 1152
- e Hét: 9797
- e Hónap: 16169
- e Év: 66960
|
|
|